tisdag 21 juli 2015

Kinesiska dumplings

Dumplingdeg till 48 st

  • 5 dl vetemjöl
  • 2 - 2 1/2 dl vatten
 
Så här gör du:

  1. Blanda mjöl och vatten. Knåda i ca 5 minuter, tills degen fått en smidig konsistens och inte längre kladdar. Täck med en fuktad handduk och låt vila ca 30 minuter.
  2. Knåda degen på nytt i 1 minut. Skär den i 4 lika stora bitar. Rulla dem till längder. Skär varje längd i 12 bitar (för 48 st).
Tryck ut varje bit till en platt kaka. Kavla dem sedan till millimetertunna rundlar. 
 
Fyllning till 48 dumplingsrundlar
  • 100 g gräslök (100 g motsvarar ca 4 dl finstrimlad)
  • 300 g salladslök
  • 1 msk salt
  • 250 g fläskfärs
  • 1 msk färskriven ingefära
  • 1/2 dl torr sherry
  • 1 ägg
  • 1 msk matolja

Dippa i

  • japansk soja
  • sambal oelek

Så här gör du:
  1. Finstrimla gräslök och salladslök. Lägg i en bunke och blanda med salt. Låt stå 20–30 minuter, för att dra ut vätskan ur löken.
  2. Pressa ut vätskan ordentligt genom en sil. Blanda löken med fläskfärs, ingefära, sherry, ägg och matolja.
  3. Koka upp vatten i en stor kastrull.
  4. Lägg ca 1 msk färsblandning (för 4 port) i mitten av en rundel. Vik rundeln på mitten. Knip ihop upptill först. Kläm sedan till i varje sida med hela tummen och pekfingret.
  5. Lägg dumplingarna i omgångar i det kokande vattnet. Låt koka 3–4 minuter.
  6. Ta upp med hålslev och låt rinna av. Njut dem nykokta och dippa i soja utblandad med lite sambal oelek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar