onsdag 14 oktober 2015

Gnocchi med svamp- och äppelsås


GNOCCHI MED SVAMP- OCH ÄPPELSÅS
ca 4 portioner
400 g jordärtskockor
200 g potatis med skal (mjölig sort)
4–5 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk olivolja
1 tsk salt
50 g riven parmesanost
2 msk hackad gräslök till servering
SVAMP- OCH ÄPPELSÅS1 schalottenlök
ca 250 g valfri svamp
2 äppel
2 msk smör
2 dl vispgrädde1½ dl mjölk
2 msk sherry
1 ½ msk oxfond eller svampfond
salt och peppar
Skala jordärtskockorna men inte potatisen. Koka potatis och jordärtskockor mjuka var för sig. Häll av vattnet och låt svalna. Skala potatisen och pressa den tillsammans med jordärtskockorna i en potatispress.
Rör ihop potatis och jordärtskockor med det mesta av mjölet i en skål. Tillsätt ägg, olivolja och salt. Riv ner parmesanosten. Arbeta samman till en smidig deg.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i fyra delar och rulla ut dem till cirka 2 cm tjocka längder. Skär dem i cirka 2 cm långa bitar. Lägg en gnocchi i handen och tryck lätt på den med en gaffel, så att den får ett randigt mönster på ena sidan. Lägg gnocchin på bakplåtspapper och strö över lite mjöl.
Skala och finhacka löken till såsen. Rensa svampen och hacka den i bitar. Skala, kärna ur och skär äpplet i små bitar. Fräs löken i smör tills den är mjuk. Lägg ner svampen och fräs i ytterligare några minuter. Tillsätt äppel, grädde, mjölk, sherry och fond. Koka upp och låt sjuda i några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Koka gnocchin, några åt gången, i lättsaltat vatten, går ganska fort. De är färdiga när de flyter upp till ytan. Ta upp gnocchin med en hålslev och låt rinna av. Rör ner gnocchin i stekpannan med såsen. Rör om i några minuter tills allt är varmt. Strö över gräslök och servera direkt.
Jag serverade rätten med Jacobs Creek, Chardonnay Pinot Noir, Brut Cuvée och det var en bra kombination!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar